O KONGRESU

Međunarodna manifestacija i kongres ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST po peti put se održava u Srbiji. Predavanja 10 eminentnih arhitekata i stručnjaka, predavača iz celog sveta, autoriteta u ovoj oblasti, reprezentativna izložba njihovih radova, izložba radova i radionice za mlade arhitekte, kao i 2. međunarodni arhitektonski konkurs MIKRO EKO KUĆA, daće odgovor na pitanje: ZAŠTO SU ODRŽIVA ARHITEKTURA I ENERGETSKA EFIKASNOST POSTALE TAKO VAŽNE U SVETU? Kongres se održava 7, 8. i 9. oktobra 2022. godine u izuzetnim, multifunkcionalnim prostorima Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, Srbija. Obuhvatiće značajne teme sa fokusom na održivi i ekološki pristup u arhitekturi i dizajnu uz korišćenje obnovljivih izvora energije. Kroz recentne projekte i studije, domaćoj javnosti će se približiti svetski savremeni tokovi u arhitekturi, nove metode i zelene tehnologije, korišćenje i primena svih vidova obnovljivih izvora energije u arhitektonskom projektovanju i gradnji, kao i odabir odgovarajućih energetski efikasnih i inteligentnih
sistema, nezagađujućih i recikliranih materijala, proizvoda, aparata i opreme, pa sve do krajnje realizacije objekata i njihovog održavanja. Značajan segment Kongresa biće posvećen bioklimatskoj i energetskoj rehabilitaciji postojećih zgrada savremenim mogućnostima upotrebe drveta kao i recikliranih materijala. Kongres je prilika da se razmene iskustva sa najznačajnijim svetskim i domaćim predavačima i stvaraocima, kroz interakciju sa učesnicima Kongresa, arhitektima, inženjerima i stručnjacima iz različitih oblasti, urbanistima, dizajnerima, umetnicima, studentima iz Srbije, regiona i Evrope, građanskim inicijativama i kreativnom zajednicom kao pokretačima zelene ekonomije i kreativnih industrija. Kongres će, putem vebinara, imati priliku da vidi preko 3000 arhitekti, građevinskih, elektro i mašinskih inženjera, specijalista termotehnike i svih ostalih oblasti koje se odnose na ekološki održiv razvoj.
PREDAVANJA

Predavanja 10 eminentnih predavača, arhitekata i stručnjaka iz celog sveta, Evrope, regiona i Srbije, u oblastima održive, ekološke i energetski efikasne arhitekture i korišćenja obnovljivih izvora energije – sunca, vetra, vode, biomase i geotermalne energije, održaće se u Svečanoj sali 8. 9. i 10. oktobra.

IZLOŽBE

• Izložba recentnih projekata predavača i moderatora radionica
• Izložba održivih ekoloških materijala, proizvoda i tehnologija građenja – izložba sponzora
• Izložba projekata sa konkursnih radova konkursa Mikro Eko Kuća 2021
.

RADIONICE

Radionice za mlade arhitekte, doktorante i studente na temu Održive, ekološke i energetski efikasne tehnologije građenja u arhitekturi, održaće se u Kinoteci, sala 1 i sala 2, u subotu, 9. i nedelju 10. oktobra. sa moderatorima Kate Gould iz Engleske i Sašom Begović iz Hrvatske.