O KONGRESU

Međunarodni kongres i izložba ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST po drugi put se održavaju u Srbiji. Predavanja 10 eminentnih arhitekata i stručnjaka, predavača iz celog sveta, autoriteta u ovoj oblasti, reprezentativna izložba njihovih radova, kao i konkurs, izložba radova i radionice za mlade arhitekte, daće odgovor na pitanje:
ZAŠTO SU ODRŽIVA ARHITEKTURA I ENERGETSKA EFIKASNOST POSTALE TAKO VAŽNE U SVETU?
Kongres se održava 4, 5. i 6. oktobra 2019. godine u izuzetnim, multifunkcionalnim prostorima Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, Srbija. Obuhvatiće značajne teme sa fokusom na održivi i ekološki pristup u arhitekturi i dizajnu uz korišćenje obnovljivih izvora energije. Kroz recentne projekte i studije, domaćoj javnosti će se približiti svetski savremeni tokovi u arhitekturi, nove metode i zelene tehnologije, korišćenje i primena svih vidova obnovljivih izvora energije u arhitektonskom projektovanju i gradnji,

kao i odabir odgovarajućih energetski efikasnih i inteligentnih sistema, nezagađujućih i recikliranih materijala, proizvoda, aparata i opreme, pa sve do krajnje realizacije objekata i njihovog održavanja. Značajan segment Kongresa biće posvećen bioklimatskoj i energetskoj rehabilitaciji postojećih zgrada savremenim mogućnostima upotrebe drveta kao i recikliranih materijala. Kongres je prilika da se razmene iskustva sa najznačajnijim svetskim i domaćim predavačima i stvaraocima, kroz interakciju sa učesnicima Kongresa, arhitektima, inženjerima i stručnjacima iz različitih oblasti, urbanistima, dizajnerima, umetnicima, studentima iz Srbije, regiona i Evrope, građanskim inicijativama i kreativnom zajednicom kao pokretačima zelene ekonomije i kreativnih industrija.
Kongres će, putem vebinara, imati priliku da vidi preko 3000 arhitekti, građevinskih, elektro i mašinskih inženjera, specijalista termotehnike i svih ostalih oblasti koje se odnose na ekološki održiv razvoj.

PREDAVANJA

Predavanja 10 eminentnih predavača, arhitekata i stručnjaka iz celog sveta, Evrope, regiona i Srbije, u oblastima održive, ekološke i energetski efikasne arhitekture i korišćenja obnovljivih izvora energije – sunca, vetra, vode, biomase i geotermalne energije, održaće se u Svečanoj sali 5. i 6. oktobra.

IZLOŽBE

Izložba recentnih projekata predavača i moderatora radionica • Izložba održivih ekoloških materijala, proizvoda i tehnologija građenja – izložba sponzora, održaće se od 4. do 6. oktobra u holu Kinoteke.

RADIONICE

Radionice za mlade arhitekte, doktorante i studente na temu Održive, ekološke i energetski efikasne tehnologije građenja u arhitekturi, održaće se u Kinoteci, sala 1 i sala 2, 5. i 6. oktobra sa moderatorima koji imaju veliko iskustvo u oblasti ekološke i održive gradnje.